… aneb tip na rychlou podzimní snídani / svačinku
Počasí nám sice ještě dopřává dostatek sluníčka a tepla, ale přeci jen vnímáme, že se začínají ozývat podzimní dny, které si sebou nesou chladné noci a rána. Na podzim bychom měli zařadit do našeho jídelníčku teplejší a tepelně upravené pokrmy. Abychom se pěkně prohřívali a posilovali imunitu ještě před příchodem chladných dnů, je vhodné přidat do pokrmů zahřívací koření, jako třeba právě skořice, která zrychluje metabolismus, pomáhá při hubnutí, ale má také pozitivní vliv na mozkovou aktivitu. Kardamom kromě toho, že pomáhá při trávení také zlepšuje náladu a zklidňuje.
Banán je ovoce, které podle ajurvédy ochlazuje organismus, ale pokud je banán zralý až mírně přezrálý, mění svoji vlastnost a stává se pro organismus zahřívacím pokrmem. Ořechové máslo ve smoothie se postará o zdroj bílkovin, vlákniny a společně s ghí také o prospěšné tuky. Datle smoothie dosladí, navíc je zdrojem zdravých sacharidů. S prohřátým mlékem všechny ingredience vytvoří společně chutnou a výživnou snídani.
Co budete potřebovat:
1 větší zralý banán
200 ml kokosového nebo mandlového mléka
1 datli
Lžičku oříškového másla
Špetku skořice
Špetku kardamomu
1/4 lžičky ghíčka
Jak na to?
V hrnci si ohřejete mléko společně s kořením a ghíčkem. Banán nakrájený na kousky vložíte do mixéru, přidáte datli, ořechové máslo a zalejte ohřátým mlékem. Vše rozmixujete. Nalijete do hrnečku nebo skleničky a vychutnáváte se zavřenýma očima a teplýma ponožkama. 🙂